Sluiten

Een aankoop of verkoop via een veiling (ook wel ‘openbare verkoop’ genoemd) wijkt drastisch af van de gangbare regels bij de aan- of verkoop van een huis, bedrijfsgebouw of agrarisch object. Bij een veiling is de plaats en tijd al bekend, evenals de voorwaarden. Alleen de prijs moet nog tot stand komen.

Verschillende soorten veiling

We kennen een openbare vrijwillige verkoop en een executoriale verkoop. Bij een openbare vrijwillige verkoop beslist de eigenaar zelf voor de veiling, omdat een gewone verkoop geen koper heeft opgeleverd, maar soms ook omdat men zo een hogere opbrengst verwacht. Een executoriale verkoop is een gedwongen veiling die plaatsvindt op last van de bank. De eigenaar van het huis of bedrijfspand kan niet langer aan zijn hypothecaire verplichting voldoen en daarom geeft de bank de notaris opdracht tot een veiling over te gaan.

De organisatie van een veiling is altijd in handen van de notaris. Omdat beide soorten veilingen verschillende algemene en bijzondere voorwaarden kennen, is het verstandig van tevoren inlichtingen in te winnen over de woning en de specifieke voorwaarden bij de notaris. De meest voorkomende veiling is de executoriale veiling. De veiling vindt meestal plaats bij opbod en bij afslag. Deze kunnen op één dag plaatsvinden (bijvoorbeeld achter elkaar met onderbreking van een kleine pauze), maar vinden ook wel plaats op twee verschillende dagen die één tot twee weken uit elkaar kunnen liggen.

De risico’s van het kopen op een veiling

Er zijn risico’s verbonden aan het kopen van een pand op een veiling. Van der Laan notariaat adviseert u hier graag over. Maak vrijblijvend een afspraak of kom eens langs tijdens ons gratis en vrijblijvend inloopspreekuur in Oldebroek. En u bent natuurlijk ook van harte welkom als u in bijvoorbeeld Elburg, Epe, Hattem, Heerde, Kampen, Wezep of Zwolle woont.

Deel deze pagina

Blijf op de hoogte van Van der Laan Notariaat

Inschrijven